Oplaadpunten

Als je je auto wilt opladen dan kun je gebruikmaken van verschillende oplaadpalen. Er bestaan drie verschillende soorten oplaadpunten. Dit zijn de:
- Oplaadpaal voor thuis
- Publieke oplaadpaal
- Snellaadpaal

De oplaadpaal voor thuis

Het is mogelijk om een laadpaal op je eigen grond te laten plaatsen. Hier hoef je geen abonnement voor af te sluiten.

Als je een eigen oplaadpaal wilt dan kun je hiervoor een thuispakket aanvragen. Dit kan bij tal van energieleveranciers. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als je een oplaadpakket aanvraagt dan krijg je een lader met een extra krachtig stopcontact. Dit stopcontact is er speciaal voor ontworpen om elektrische auto’s op te laden.

In de buurt

Wanneer het niet mogelijk is om een oplaadpaal voor thuis aan te vragen dan kun je ook proberen om een oplaadpunt aan te vragen in de buurt van je woonadres. Ook hiervoor dien je weer aan een aantal voorwaarden te voldoen.

De publieke laadpaal

Een publieke laadpaal behoort toe aan de gemeente. Deze kun je incidenteel gratis gebruiken, maar meestal heb je hier een laadpas voor nodig. De publieke laadpalen staan door heel Nederland.

De snellaadpaal

Er staan een aantal snellaadpalen in Nederland. Deze staan op goed bereikbare parkeerterreinen en carpoolplaatsen langs de snelweg. Voor een snellaadpaal heb je ook een laadpas nodig. Ook kan niet iedere elektrische auto snelladen.

Door heel het land staan oplaadpalen. Deze palen staan onder meer op parkeerplekken, tankstations en in de buurt van treinstations.

Parkeerplekken

In de grotere steden zijn er diverse parkeerplekken en tankstations waar je je auto kunt opladen. Je herkent de parkeerplaatsen aan een bord waarop een elektrische auto met een stekker staat afgebeeld. Deze parkeerplekken zijn alleen maar toegestaan voor elektrische autos. Voor sommige parkeerplaatsen dien je zelfs een parkeervergunning aan te vragen.

Op treinstations in de grotere steden vind je vaak een of meerdere oplaadpunten voor je elektrische auto.